Jesus - Skapelsens Herre

Predikad i Marieholm Filadelfia sön 25 feb 2007, kl 11.00



Prolog:
Jag har under lång tid lyssnat, nästan dagligen, på Erik Tillings sång "Sjung till Jesus". Och just frasen "Skapelsens Herre, hängd på ett kors" har etsat sig fast i mig. Och därför ville jag med denna predikan försöka påminna oss om vem Jesus är, och vad han gjort för oss.
Sången kan man ladda ner från 
dagens musiksida för bara tio kronor. Det är det helt klart värt.
 
Jesus - Skapelsens Herre 

Fil 2:6-11
6. Han ägde Guds gestalt men vakade inte över sin jämlikhet med Gud, 7. utan avstod från allt och antog en tjänares gestalt då han blev som en av oss. När han till det yttre hade blivit människa, 8. gjorde han sig ödmjuk och var lydig ända till döden, döden på ett kors. 9. Därför har Gud upphöjt honom över allt annat och gett honom det namn som står över alla andra namn, 10. för att alla knän skall böjas för Jesu namn, i himlen, på jorden och under jorden, 11. och alla tungor bekänna att Jesus Kristus är herre, Gud fadern till ära. 

Jesus är med i skapelsen 

Joh 1:1-4 ,14
1. I begynnelsen fanns Ordet, och Ordet fanns hos Gud, och Ordet var Gud. 2. Det fanns i begynnelsen hos Gud. 3. Allt blev till genom det, och utan det blev ingenting till av allt som finns till. 4. I Ordet var liv, och livet var människornas ljus.
14. Och Ordet blev människa och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den ende sonen får av sin fader, och han var fylld av nåd och sanning.  

 

”Låt oss göra människan till vår avbild” Tänk, Jesus är med och skapar människan, kronan på verket. Han låter människan vara med och ge namn åt djuren. Gud och människan umgås i en fantastisk relation. Undra hur Gud verkligen kände det när det går upp för honom att han måste skilja sig från människan eftersom Gud inte kan umgås med synden. Han tvingas stänga vägen till Livets träd.


 Jesus upphäver naturlagarna 


Matt 14:22-33

22. Sedan befallde han sina lärjungar att stiga i båten och fara i förväg till andra sidan sjön, medan han skickade hem folket. 23. Så snart han hade gjort det, gick han upp på berget för att vara för sig själv och be. Där var han ensam när det blev kväll. 24. Båten var då redan långt från land och kämpade mot vågorna, eftersom det var motvind. 25. Strax före gryningen kom han till dem, gående på sjön. 26. När lärjungarna fick se honom gå på sjön, blev de förskräckta och trodde att det var en vålnad, och de skrek av rädsla. 27. Men genast talade Jesus till dem och sade: ”Lugn, det är jag. Var inte rädda.” 28. Petrus svarade: ”Herre, om det är du, så säg åt mig att komma till dig på vattnet.” 29. Han sade: ”Kom!”, och Petrus steg ur båten och gick på vattnet fram till Jesus. 30. Men när han såg hur det blåste, blev han rädd. Han började sjunka och ropade: ”Herre, hjälp mig!” 31. Jesus sträckte genast ut handen och grep tag i honom. ”Du trossvage”, sade han. ”Varför tvivlade du?” 32. De steg i båten, och vinden lade sig. 33. Och de som var i båten föll ner för honom och sade: ”Du måste vara Guds son.” 

 

Jag fattar inte varför människor har så svårt att tro på att Jesus gick på vattnet. Är Han Gud och har skapat allt så är väl detta en baggis i sammanhanget?

Jesus ger sitt liv


 Joh 19:1-12

1. Då tog Pilatus Jesus och lät gissla honom. 2. Och soldaterna vred ihop en krans av törne och satte på hans huvud, och de hängde på honom en purpurröd mantel. 3. De gick fram till honom och sade: ”Var hälsad, judarnas konung”, och de gav honom örfilar. 4. Sedan gick Pilatus ut igen och sade till judarna: ”Jag för ut honom till er, för att ni skall förstå att jag inte finner honom skyldig till något.” 5. Jesus kom ut, med törnekransen och den purpurröda manteln, och Pilatus sade: ”Här är mannen.” 6. Så snart översteprästerna och deras folk fick se honom, ropade de: ”Korsfäst, korsfäst!” Pilatus sade: ”Ta honom och korsfäst honom själva. Jag finner honom inte skyldig till något.” 7. Judarna svarade: ”Vi har en lag, och enligt den lagen måste han dö, eftersom han har gjort sig till Guds son.” 8. När Pilatus hörde detta, blev han ännu mer oroad. 9. Han gick tillbaka in i residenset och frågade Jesus: ”Varifrån är du?” Men Jesus gav honom inget svar. 10. Pilatus sade då: ”Vägrar du att tala med mig? Vet du inte att jag har makt att frige dig och makt att korsfästa dig?” 11. Jesus svarade: ”Du skulle inte ha någon makt över mig, om du inte hade fått den från ovan. Därför har den som överlämnade mig åt dig större skuld.” 12. Efter det svaret ville Pilatus frige honom. Men judarna ropade: ”Om du släpper honom, är du inte kejsarens vän. Den som gör sig till kung sätter sig upp mot kejsaren.” 

 

Det är oerhört viktigt att vi förstår att det är Jesus som GER sitt liv. Han kunde verkligen smitit undan när korsfästelsen började närma sig. Men det var för detta han kom. (Fil 2:7)


 Hela skapelsen reagerar när Jesus dör 


Matt 27:45-54

45. Vid sjätte timmen föll ett mörker över hela jorden och det varade till nionde timmen. 46. Vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: ”Eli, Eli, lema sabachtani?” (vilket betyder: Min Gud, min Gud, varför har du övergett mig?). 47. Några som stod där hörde det och sade: ”Han ropar på Elia.” 48. En av dem sprang genast bort och tog en svamp, fyllde den med surt vin och satte den på en käpp för att ge honom att dricka. 49. Då sade de andra: ”Låt oss se om Elia kommer och hjälper honom.” 50. Men Jesus ropade än en gång med hög röst och gav upp andan.

51. Då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner, jorden skakade och klipporna rämnade, 52. och gravarna öppnade sig. Många kroppar av avlidna heliga uppväcktes, 53. och efter hans uppståndelse lämnade de sina gravar och gick in i den heliga staden och kunde ses av många. 54. När officeren och de som bevakade Jesus tillsammans med honom såg jordbävningen och det andra som hände, greps de av stark fruktan och sade: ”Den mannen måste ha varit Guds son.”

Även idag ser vi en skapelse som reagerar med många otäcka naturfenomen. Jag vet inte om det är så att naturkatastroferna har ökat. Men vi kan väl vara överrens om att vi hör mycket mer om det idag än för bara femtio år sen?

Jag tror att skapelsen reagerar kraftigt i vår tid för att det snart är dags för Jesus att komma tillbaka till jorden för att hämta dem som tillhör honom.


 Rom 8:19-22

19. Ty skapelsen väntar otåligt på att Guds söner skall uppenbaras. 20. Allt skapat har lagts under tomhetens välde, inte av egen vilja utan på grund av honom som vållade det, men med hopp om 21. att också skapelsen skall befrias ur sitt slaveri under förgängelsen och nå den frihet som Guds barn får när de förhärligas. 22. Vi vet att hela skapelsen ännu ropar som i födslovåndor. 


Jesus är Guds son 

 

När Lärjungarna ser Jesus gå på vattnet faller de ner inför honom och bekänner. (Matt 14:33)

Också de som bevakade Jesus vid korset bekänner också att Jesus måste varit Guds son. (Matt 27:54)


 Joh 20:30-31

30. Också många tecken som inte har tagits med i denna bok gjorde Jesus i sina lärjungars åsyn. 31. Men dessa har upptecknats för att ni skall tro att Jesus är Messias, Guds son, och för att ni genom att tro skall ha liv i hans namn. 

Skapelsens Herre hängd på ett kors

Erik Tillings sång ”Sjung till Jesus” börjar med orden:

      ”Kom och se detta mysterium,

       skapelsens Herre hängd på ett kors” 

Låt oss aldrig glömma att Jesus, Gud själv, som ger sett liv för oss.

Han, och ingen annan, är den ända som är värd att ge hela sitt liv till.

Han är den enda som kan ge oss det eviga livet.

Han är den enda som aldrig sviker oss

Han är den enda som klarar av vår lovsång och tillbedjan

Han är den enda som upprättar förbundet med Gud

Han är den enda som skall komma tillbaka och hämta dem som gett sitt liv till honom.

Men glöm inte att ALLA knän ska böjas för Jesus namn. (Fil 2:10-11)

Något att tänka på när man tycker att folk runtomkring hackar ner på ens tro.


 Joachim Ling


Kommentarer
Postat av: jacob

skitbra predikan. Man kan alldrig predika för lite om Jesus! tänkte bara säga att de e felstavat under prologen. "Och just frasen "Skapelsend Herre, hängd på ett kors" har etsat sig fast i mig."

skapelsens Herre.

hehe. men men. mkt bra predikan som sagt!

2007-02-25 @ 23:35:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback