Över hundra unika besökare!

Ville bara säga det med att igår så passerade vi 100st unika besökare. Sidvisningar ligger på drygt 600 nånting. Bra jobbat!

En lång dag

Det är verkligen problem med bloggen just nu. Igår gick det inte göra något inlägg alls. Och idag lyckas jag inte ladda upp bilder. Så bilder från bygget blir det inte. Men jag kan berätta att jag idag var och pekade ut var jag ska ha alla högtalare. På det sättet så kan de dra rör för kablar i golv och väggar. Så slipper jag spika upp dem synligt. Väldigt fiffigt. Från "finrummet" ska det gå högtalarkablar både till köket och sovrummet. Sen inne i finrummet så förbereder vi för 5.1 hemmabiosystem. Så när jag införskaffar det så är det bara dra kablarna i rören så finns de osynliga. Och tillsist så är det även förberett för platt-tv på väggen. Så när jag, eller någon annan, ska ha upp det i framtiden är det bara att hacka hål i väggen. Och då finns där rör som alla kablar kan gå i. På det sättet sitter tvn på väggen utan synliga kablar. Precis som det ska vara.

Eftermiddagen luskade jag reda på vad det var för fel med virusprogrammet till en av mina föräldrars datorer. Mamma hade betalat "något" med VISA. Men det funkade inte att uppdatera. Så efter mycket sökande på Symantects sida och många FAQ sidor så hittade jag äntligen ett nummer till kundtjänst. Så svårt som det var att hitta så kan där ju inte vara lång kö, tänkte jag. Och det var det inte heller. Och rätt snabbt kunde hon hjälpa mig. Antagligen skulla mamma fått ett mail med lite uppgifter som vi behövde efter hon beställt. Det hade aldrig kommit. Så hon på kundtjänst skickade ett nytt. Så det som varit ett nästan dagligt samtalsämne i familjen Ling är nu historia. Det går ju rätt snabbt att lösa när man väl tar tag i det.

Sen var vi hos farmor. Hon fyllde 81. (...eller?) Det var roligt att träffa så många ur släkten. Och så fick jag med mig en hel hög med böckar av Frank Mangs. En riktig skatt om du frågar mig.

Direkt till bönemötet. Först var det bara jag och Håkan. Men sen kom pappa också. Varför är inte bönen mer prioriterad. Fattar vi inte att det är där det egentligen händer? Jag glömmer det nog allt för ofta.

Efter en stund till på jobbet och massa blötsnö som ville bli skottad kunde jag äntligen hitta duschen. Det var inte helt fel. Lite kvällsmat och avsluta installationen av Norton AntiVirus så kan jag nu summera en lång dag. Eftersom jag ska vara hos Benny halv åtta imorgon så ska jag gå och lägga mig nu.

Kommande, mer seriösa, ämnen i bloggen:
Abort
Moral i fråga om tv-licens, skatten och nerladdning av musik och film osv.

Kom gärna med dina åsikter i ämnet redan innan jag hunnit skriva något. För min dom kommer vara hård...

Så håll utkik.

Sov Gott


Larson

Larson

Zorrofinten

Kolla in denna grymma innebandyfint.

  bless

    -jocke-

Dagen.se, bra musik sida

www.Dagen.se, klicka på musik. Där finns massa bra svensk kristen musik. Man kan ladda hem hela album eller bara en låt. Ett bra och smidigt sätt att få tag på musik och ändå göra rätt för sig. Och för mig är det ju guld att få tag på musik så. Jag har mp3 konventerat nästan all min musik och lyssnar nästan bara från datorn. Det är så mycket smidigare än att ha massa skivor som ligger i stora högar på stereon.

Okej, jag har själv inte börjat ladda ner än. Men det beror på att jag hitills i livet inte haft något VISA. Men nu ska jag skaffa det. Jag var ändå tvungen att fixa nytt bankomatkort pga att bankomaten utanför Claes Ohlsson i Insjön snodde mitt kort på ett abrubt sätt. Det fastnade på vägen ut. Jag såg det, men kunde inte komma åt det. Plötsligt drogs det in igen och så stod det "Kortet behålls". Lite frustrerande faktiskt. Men snart blir det musik.

Skriv gärna i kommentaren om du vet om fler bra sidor där man kan ladda ner och betala för musiken. Jag vill ha tips.

  bless

    -jocke-

Ny predikan på undervisningssidan

Nu har jag publicerat min senaste predikan på undervissidan.

Jag har verkligen varit helt tom inför det här mötet. Det är så konstigt med predikningar. Jag har ju så mycket jag vill förmedla på nåt sätt. Men jag har så svårt att få det ur mig. Igår gjorde jag nästan ingenting. Gick liksom bara runt här hemma hos mina föräldrar. Väntade liksom på att ordet skulle bli levande på nåt sätt. Kan inte förklara det. Men det är liksom som att det måsta "födas" fram. Så är det ofta för mig. Jag vet att det där är helt olika. Men ibland önskar man ju helt klart att man bara var en sån där "predikomaskin" som bara spottar ur sig predikningar. Men det är ju så att vi har olika kallelser.

En gång när jag hörde en intervju med en artist (kommer inte ihåg vem, men det var en svensk, kvinnlig artist) sa hon att det aldrig är så välstädat hos henne som när hon ska skriva ny musik. Det är som att allt annat måste vara färdigt för att skaparprocessen ska komma igång. Och lite så är det nog för mig med. En predikan kan nog vara lite som att skriva en sång. Det handlar ju om att få ut det som finns på insidan till ett begripligt budskap.

Hur som helst så var tydligen predikan väldigt uppskattad idag. Det är väldigt roligt. Du som går in och läser predikan på undervisningssidan ska ju dock ha med dig det att det aldrig kan bli samma sak att läsa den där som att höra det "live", så att säga. Idag var det lite speciellt också, för det var väldigt mycket textläsning. Men jag tycker om när ordet får tala. Hoppas du inte har något emot det, och att du får ut något även av det jag skrivit.

  bless

    -jocke-


snart dax å lägga golv

Idag kom även elektriken för en första inspektion. Så under helgen gäller det att komma på var man vill ha alla uttag. Och vilken typ av dragningar man vill göra. Och spånskivorna som golvvärmeslingorna ska ligga i körde vi ner från jobbet så de kunde slänga in dem i stugan.


En hel del träskräp gick iväg idag också. En del kom dock från vinden på jobbet.

 

  bless

    -jocke-

Isoleringen börjar komma på plats


Idag har även rörmokaren varit i huset och dragit avloppet till diskbänken.
  

Som sagt börjar isoleringen komma på plats
 
Och vindsluckan hade visst kommit. Det är väl bara att trycka i den i hålet?
 
Här kommer min fina järnspis att stå

Glömde jag verkligen att städa toaletten?

Överblick! Det går ju framåt. Kanske blir det färdigt till jul? (Hoppas...)
  

  bless

    -jocke-

Torsdagar = Cellgrupp...

...Vad är då det?

I Bibeln finns bilden av församlingen som Kristi kropp. (
1 Kor 12:12 och framåt) Den mänskliga kroppen består ju av celler som växer och sen delar sig. Det är därifrån cellgruppstanken kommer. En grupp med troende som samlas till gemenskap, bön och samtal. När gruppen växt till drygt tolv stycken så är det dags att dela sig. På det sättet behålls alltid den lilla gemenskapen. Den är viktig för då hinner alla komma till tals. Alla blir sedda. Osv.

Jag vill bara påpeka att Gudstjänsten när hela församlingen samlas har absolut inte spelat ut sin roll. Precis som de första kristna samlades både i Templet och i hemmen (Apg 2:46) så tror jag att samma modell är gångbar än idag.

När vi har cellgrupp brukar det gå till ungefär så här:

  • Först fikar vi ca en halvtimme.
  • Sen kör vi rundan. Då får var och en prata en liten stund om det som livet innehåller just nu. När någon talar så är de andra helt tysta. På det sättet får man tala utan avbrott. Det kan vara skönt, inte minst för de som inte är så talträngda.
  • Efter det brukar vi läsa ur en bok som heter "Leva med mål och mening" och samtala lite om det vi läst.
  • Avslutningen består av bön för olika bönämnen.

Till cellgruppen är tanken att man även ska kunna ta med sig någon som kanske bara är nyfiken på kristen tro. Där kan man få komma och vara med i samtalet. "Känna in" stämningen.



Från dagens cellgrupp hemma hos mig när Lovisa läser högt ur "Leva med mål och mening"

 
bless

    -jocke-

Peak Performance

Idag kom den nya Peak-katalogen. Inte för att jag har råd med såna kläder. Men de gör verkligen en grymt snygg katalog. Det är ju inte en vanlig poståderkatalog heller, utan "bara" en inspirationskatalog. Det jag gillar bäst är att det är grymt fina bilder. Gillar man foto så gillar man katalogen.

I den som kom idag var det bilder från Vancouver Island som ligger utanför Vancouver (otippat). Så därför gick jag in och beställde en katalog till min kära kusin Fred i Vancouver. Hoppas han får den.

Drop från Peak
Bild från Peak Katalogen "Cortina Höst Vinter 2004"

Vill du betälla katalogen själv och sen få den höst och vår är det bara att följa länken.
Katalog eller www.peakperformance.se. Där kan du förresten också bläddra i några gamla kataloger. Men det är ju något speciellt att hålla i dem själv.

  bless

    -jocke-

Fortsatt mössdebatt...

Okej, det är inte någon stor fråga. Och jag tänker som sagt inte göra någon stor grej av det här. Men faktum är att argument som att ingen använder "tjocka mössor" inomhus (min mössa är inte speciellt tjock) inte håller längre. För något håller på att hända i gamla sverige. Alla gamla traditioner kommer inte bestå. Och jag tycker det där med mössan är en fånig tradition. Men, men, det är ju trots allt viktigt för många så jag får fortsätta att försöka vara ödmjuk. Det jag ville komma till är att det faktiskt finns de som verkligen använder tjocka mössor inomhus. Ikväll tittade jag lite på "Bingo Royale" och där hade faktiskt Mona Seilitz på sig en riktigt tjock mössa, inomhus, hela programmet. Hon är inte tonåring såvitt jag vet.

  bless

    -jocke-

Kommentarer...

Det är mycket roligt att det är några som lägger in kommentarer. På det sättet får man ju reda på att det faktiskt är lite folk man känner som läser. Jag har erfarit att denna blogg läses över hela världen. Jag vet inte om den spridits till Nord Armerika än. Men jag vet att den läses i Syd Afrika och Australien.
Malin! Jag blev mycket glad att du skrev lite om hur det går för er också.
För er som inte vet vem Malin är så är det min älskade lillasyster som fann kärleken i Australien och flyttade dit. Det är ju rätt häftigt egentligen. Det ända är ju att man saknar henne så mycket. Australien är ju väldigt långt bort. Men mamma och pappa ska ju snart dit i alla fall. Skulle jag få ett gäng tusen över nångång så vore det ju väldigt roligt att åka dit. Inte minst bara för att se det på plats hur hon har det.

  bless

    -jocke-

Onsdax och Tonår

Barnen och ungdomarna i Marieholm med omnejd är verkligen min passion. Jag vill verkligen ge dem det allra bästa jag har att ge. Och det är ju min tro på Jesus. Är det någon som inte vill ta emot är det ändå min önskan att ge dem en meningsfull tillvaro. Jag vill också att de ska ha positiva minnen från sin första del av livet. Och Marieholm ska alltid vara förknippat med något positivt.
På onsdagar har vi vår huvudsakliga dag för barn och ungdomsarbetet i församlingen.
17.30 Onsdagsträffen (3-6 år)
18.00 Onsdax (klass 1-6)
19.00 Tonår (klass 7-uppåt)
Jag är med som ledare på Onsdax och Tonår

Idag på Onsdax byggde vi med lego. Innan så berättade Jacob väldigt fint om Josef i Egypten. Sen var uppdraget att bygga något ur berättelsen.


På Tonår skulle vi åka skridskor och grilla i Åsenhöga. Men det var inte så många som trode det var is på tennisplan där. Så uppslutningen var sådär. Visst fanns där is... på en del ställen i alla fall. Vi skottade upp en liten fyrkant där vi kunde ta några skär och skjuta några skott. De andera åkte pulka. Det tjöt ju från det hållet så de hade nog roligt också.
Sen grillade vi. Det var gott. Men lite kallt. Fast stämningen var på topp och det var riktigt mysigt. Mitt i där så delade jag en tanke om tron. Ska jag vara ärlig så hade jag inte tagit mig tid att förbereda mig ordentligt. Precis innan kände jag att jag skulle dela lite av de tankar som finns i ett tidigare inlägg. "Hur tänkte Gud egentligen". Temat för tonår den här terminen är "Leva livet". För att liksom markera att vara kristen är inte bara ett beslut en gång, utan det är ett helt nytt liv som är till för att levas.



  bless

    -jocke-

Nu börjar det ju likna ett golv

Köket och sovrummet har ju alla reglar nu i alla fall. Men "finrummet" är ju inte så fint. Men det blir nog samma golvhöjd där som i övriga huset.



  bless

    -jocke-

Budgetarbete

Kom precis hem från Benny. Vi har börjat titta lite på budgeten i församlingen för detta år. Det är ju inte världens mest upphetsande uppgift. Men det är ack så viktigt.
Varför?
Jag är övertygad om, även om det är en liten församling, att det är viktigt att ha koll på inkomster och utgifter. Och det är ju särskilt viktigt att inte slarva med pengarna eftersom den allra största delen av pengarna kommer från frivilliga gåvor. Från medlemmar och andra som tror på det församlingen håller på med. Det är ett enormt ansvar att handskas med såna pengar.
Budget är viktigt för då ser man direkt om det kommer utgifter som inte är relevanta. Sen vet man också ifall man har råd med något som dyker upp under året som man inte har räknat med. Det kan ju vara så att vi känner Guds kallelse att gå in i något, och då är det ju viktigt att vi har råd. Har vi inte råd men ändå känner att det är något vi ska göra får vi ju fundera på var pengarna kommer från. Kanske kan vi ta från nån annanstans i budgeten? Eller så får vi lite på att det Gud säger vi ska göra, det betalar också han.
Med andra ord vet man med en budget när vi har råd och när vi "går i tro".

Lite tankar om budget. Varför jag tycker det är så viktigt att jag lägger ner massa tid på det fast jag inte tycker det är roligt.

Vill du veta mer om hur jag tror att bibeln ser på ekonomi så kan du läsa min undervisning
"Om pengar" på min undervisningsblogg. http://joachimling.blogg.se/undervisning. Än så länge finns där bara två predikningar, men tanker är att jag ska lägga ut fler efter hand.

 bless

    -jocke-


Nu börjat golvet bli till

Idag har de börjat spika reglarna till golvet. Så snart kan de lägga i isoleringen. Chister tyckte det började bli kallt idag.


  bless
 
    -jocke-

Bilder från Leksand


Här kommer lite bilder från Leksandslägret. Hoppas ni håller till godo. Som kuriosa kan jag nämna att de hamnade baklänges pga att jag laddade upp dem på "fel håll".



  bless

    -jocke-

Jordgolv är det nya...

...och så blir det ju högt till tak.
Nu är de nog rätt så färdiga med utröjningen. Snart kan de börja bygga. De har inte hittat någon fukt, eller tendens till fuktskada. Det är ju riktigt skönt.



  bless

    -jocke-


Mössa eller inte?!

I dag har jag haft samtal med en person i ämnet "mössa inomhus". Det som var så jobbigt är att det är en person som jag  beundrar och ser upp till. En som lägger ner massa tid och energi i Guds rike. Det som är så jobbigt är att jag inte kan förstå varför generationen över mig inte kan förstå.
Vem det var jag pratade med? Det förtäljer inte historien. De som vet, vet. Och de som inte vet behöver inte fundera mer på det.
Hela grejen gör så ont i mig. För jag hade ingen aning om att den här personen tog så illa vid sig. Personen i fråga har aldrig sagt någonting till mig om det innan. Det kom som en blixt från klar himmel. Jag blev chockad. Jag har haft lite svårt att ta det här känner jag.

Befinner jag mig i ett sammanhang där det finns en regel som säger att man inte har mössa på sig inne (tex lumpen) så följer jag ju det, så klart. Det är inget att diskutera. Men finns det ingen regel om det så är det för mig en "ickefråga".
Jag vill härmed deklarera att jag har INTE mössa på mig inne för att vara trotsig. Jag har inget att dölja, osv. Med andra ord, en "ickefråga". Många medelålders och äldre menar att det är ett ytterplagg. Och det är ju rätt att vissa mössor tar man på dig för att inte frysa om huvet. Men det är långt ifrån alltid det är det som är anledningen. På tal om det där med ytterplagg. Jag har sett att drottningen har hatt på sig inne i vissa sammanhang. Varför är det så att damer får ha huvudbonad inne och inte jag. Är detta verkligen en viktig tradition att hålla fast vid?

Nu till varför jag har mössa på mig inne.
Ibland tar jag på mig mössa för att det är kallt ute och det är då nödvändigt. Den mössan kan ju vara tjock och är då alldeles för varm att ha på sig i rumstemeratur. Då tar jag av mig den när jag kommer in. Men hela mitt liv så har jag varit en "kepskille". Jag trivs i keps/mössa. Långt ifrån alltid är det någon praktisk anledning att jag tar på mig någon huvudbonad. Oftast beror det på att jag trivs med det, tycker det är skönt och snyggt. En praktisk funktion kan ju i och för sig vara att man slipper kamma sig, det är bara slänga på sig en keps eller mössa. När detta är min anledning till huvudbonad "händer" det för mig inget när jag går över en tröskel in i ett hus där jag inte vet om några regler som säger att det är "huvudbonad av" som gäller. Och det är därför det för mig är en "ickefråga"

Jag vägrar vara nån slags "mössrebell".
Jag tänker inte slåss för den här saken.
Jag kommer ha mina åsikter tills jag blir överbevisad om något annat.
Jag kommer böja mig under de regler som olika sammanhang har i denna fråga.
Jag har under min första 27år av livet inte fattat. Kanske kommer jag en dag att fatta.

Detta har varit en mycket märklig dag i mössans tecken. Hoppas det här som kom upp nu får en bra lösning.

  bless

    -jocke-

Tillbaka vid tangentbordet

Så har jag nu äntligen tagit mig till tangentbordet igen. Jag kom ju hem i torsdagskväll, men det har inte blivit av att plocka upp datorn efter resan. Då blir det inte heller av att sätta sig och skriva blogg. Mitt mål är ändå att det ska komma nåt typ varje dag jag har tillgång till dator. Får se vad det blir med det.
Bilder ja... Jag undrar om de går att lägga ut på "bilddagboken", eller vad det heter. Det är ju så många bilder. Det är ju inte jättepraktiskt att lägga upp bilder på bloggen. Därför blir det ju bara några åt gången här. Men jag ska lösa det på nåt sätt. Imorrn är det ju söndag och då borde jag få lite tid att fixa med det där.
Det jag vill säga om lägret är att det var konon. Det är ett mycket speciellt läger. Man kan ju egentligen inte säga att det är ett ungdomsläger. För det är med lika mycket vuxna som barn och ungdomar. Detta bidrar till en mycket trygg stämning. För er som inte fattar vad jag pratar om så är det ett skidläger som vår församling gör tillsammans med Pingst- och Missionsförsamlingen i Hånger. Det är också mycket ovanligt, åtminstone för mig, att tala till vuxna som inte tror. Vi hade nämligen tre kvällar med bibelstudier som var obligatoriska. Även sista kvällens nattvardsstund var obligatorisk. Det är väldigt roligt att försöka tala och beskriva tron för människor som ännu inte tror. Det är ju det jag vill. Och det är också en utmaning att förmedla ett budskap till folk som inte har alls samma "ram" av utryckssätt osv.
Sen måsta jag säga att det varit samingar fyllda av Gudsnärvaro. Man blir så tacksam när man liksom känner att Jesus verkligen är där. Jag hade hand om inledningen på nattvarden. Jag skulle bara hälsa välkomna. Det var verkligen så jag fick anstränga mig för att inte darra på rösten. Det var så starkt. "Hinnan" (som Peter Halldorf uttryckt det) mellan himmel och jord blir så tunn i nattvarden. Jesu närvaro blir verkligen påtaglig.
Det om lägret. Återkommer säkert i ämnet.

I mitt hus så har de grävt upp sågspån och brutit upp golven helt i köket och sovrummet. Man ser marken rätt igenom. Det är märkligt att komma in där. Känns inte som stället jag bott på. Men det blir ju grundligt gjort. Jag har hört att Christer Bäckrud inte slarvar utan är mycket nogrann. Och det stämmer verkligen.
I veckan har det varit hemma här hos mina föräldrar och satt in dörrar i rummen runt hallen. Och i fredags gjorde de färdigt det mesta, bara trösklarna kvar. Eftersom jag hade kommit hem sent på torsdagen efter hjälpt Benny med att tvätta bussen från Leksandsresan så hade jag lite sovmorron. Och då på fredagsmorgonen i mörkret på mitt rum kommer Nicklas Lundell insmygandes. Han smög verkligen så jag tog för givet att han visste att jag låg där. "God morgon" sa jag. Han hade inte fattat att jag var hemma. Han blev minst sagt förvånad. "OJ! är du hemma?" utbrast han. Och försvann ut ur rummet. För min del var det ju inget, men det var nog lite pinsamt för honom. Jag tyckte lite synd om honom. Kanske skulle jag satt en lapp på min dörr eller nåt. Lite kul var det ju ändå.
 
Som svar på Linas fråga angående vinden. Vi har inte tänkt göra något speciellt med den i detta skede. Förutom att det förmodligen kommer bli lite mer ordning än det varit. (Åtminstone en tid framöver) Fast jag drömmer ju om någon slags myshörna där man bara kan slänga sig i en hög med kuddar och läsa en bok. Fast det blir ju i så fall sommaraktivitet, för nån värme lär vi väl inte installera där uppe.
Dags för sängen. Möte imorrn. Det var länge sen jag var på ett vanligt möte i församlingen. Det ska bli skönt. Jag älskar verkligen min församling.

  bless

    -jocke-

Leksand nästa...

Vänner!

Ska strax gå och lägga mig. Imorrn bär det iväg på skidläger med kyrkan. Det ska bli mycket roligt. Vädret verkar ju bli kanon.
Hur som helst så lär jag väl inte skriva förrens jag kommit hem. Vilket är torsdag kväll. Men då blir det nog endel bilder från lägret också. Så håll ut!

  bless

    -jocke-

Handlar allt bara om sex nuförtiden?

När jag är på jobbet så brukar jag lyssna på radio, och mest P4. (Är det ett ålderstecken) Men mellan klocka sex och sju på vardagskvällar så är det "Sisuradio". Alltså radio på finska. Eftersom det inte ger så mycket så brukar jag då slå över till P3. Innan har det oftast varit rätt okej program då. "Frank" som gick fram till årsskiftet var oftast bra.
Men nu efter nyår är det som det hänt något. Nästan varje gång jag slått över till P3 de senaste veckorna har det handlat om sex på ett eller annat sätt. Därför min fråga i rubriken. Och det som jag blivit väldigt förvånad över är den oerhört märkliga attityden till ämnet. (Jag vill bara tillägga att jag inte har något mot ämnet som sådant. Det är ett viktigt ämne. Och de allra flesta har funderingar kring det.) Det är som man jämställer det med att gå till affären och köpa godis, eller nåt. Det är som att sex har helt tappat sin innebörd och istället är det bara något man kan konsumera, när jag har lust, och njuta av för min egen skull.
Idag på radion skulla man ringa, maila eller skicka sms med tips på hur man gör för att komma från samtal till sex.
"Hur gör man" (kolla in torsdagen) Alltså, detta är för mig mycket märkligt. Okej, jag vet naturligtvis om att massor utav folk har sex till höger och vänster, och de tycker det är helt okej. Men att detta ska hejas på utav "public service radio" som betalas med tv-licens. Förra veckan när det var något liknande ämne så orkade jag inte lyssna. Jag blir både upprörd, ledsen och besviken.


VAD ÄR DET DÅ SOM ÄR SÅ FARLIGT? Jag är helt övertygad att sex är bland det vackraste och mest intima två människor jag göra med varandra. Sex är ju att fullständigt ge sig själv till någon annan. Mer intimt kan det ju inte bli. Och jag tror att den typen av intimitet behöver den trygghet som ett äktenskap ger. Din sexuallitet är alldeles för viktig för att kasta bort på ett tillfälligt känslorus och ett tillfälligt behov som behöver bli tillfredställt.
Jag är övertygad om att detta är ett uttryck för att vi lever i ett kallt och kärlekslöst samhälle. "Vad jag menar med det? Är det inte så att när de flesta har så mycket sex så flödar kärleken?" HALLÅ, kärlek har ingenting med att tillfredställa sina egna behov. Kärlek är att fullständigt ge bort sitt liv till någon annan. Och få samma gåva tillbaka.
I denna tid får kyrkan mycket skuld till att könssjukdomar, AIDS mm, sprids i en rasande takt. Detta för att man vill fokusera mer på återhållsamhet än kondomer. Men allvarligt talat! Det är väl den här tidens "profeter" som predikar med kluven tunga? När man pratar om sex gör man det från ett perspektiv som får det att låta som man är helt "off" om man inte har sex regelbundet. Och som om det är bland det viktigaste i världen. Fattar man inte att om du inte har sex hit och dit, så får du inga könssjukdomar. Så enkelt är det ju.
Du kanske tänker: "Jag gör väl som jag vill!" Och det är rätt, det gör du. Men det var också så som Adam och Eva tänkte. Därför åt de av frukten som Gud hade förbjudit dem att äta. Inte för att Gud älskar förbud, utan för att han visste att det var farligt för dem. Och det var Adam och Evas inställning som gjorde omöjligt för Gud att fortsätta umgås med dem. Inte för att han inte ville, utan därför att synden nu hade "smutsat ner" människan. Synden som Gud inte kan vara nära.
Nej, det här blev lite långt inlägg, men jag är lite upprörd faktiskt. Det viktigaste är att du förstår att du inte alls måste ha sex innan du träffat någon du bestämt dig för att dela livet med. Och att det kanske faktiskt är den klokaste vägen att vänta.
OM DU KÄNNER DIG DÖMD utav kyrkan, Gud eller Jesus för att du inte har väntat med sex så kan du bara läsa Joh 8:1-11. Jesus dömer dig inte. Han ger förlåtelse, upprättelse och säger: "Inte heller jag dömer dig, gå nu och synda inte mer".
Glöm inte att Jesus kan, vet och vill ditt bästa!

  bless

    -jocke-

Vedspis och Onsdax/Tonår...

Idag har vi varit och tittat på vedspis till köket, och en kamin till "finrummet". Exakt vilken vedspis det blir är ännu inte bestämt. Men kamin beställde vi en Contura. Det är den som just denna dag kostar 17.900. Den är uppe till vänster utav de fem som just nu syns på startsidan för www.j-davidssons.se.
Träffarna för barn och ungdomar i Marieholm drog igång idag också. ÄNTLIGEN! Jag måste säga att det var riktigt roligt. Det enda var att vi saknade en del tonåringar. Men de hade väl något annat som tog uppmärksamheten. Det som är lite synd är ju att det inte var så många som var med å påverkade programmet för våren. Efter de förslag som vi alla var med och gav under kvällen så satte vi ledare oss ner sen efter och gjorde ett program. Klockan var tolv när vi gick där ifrån. Tänk att det finns ledare som frivilligt, utan ersättning, sitter så sent en vardag för att planera en tonårsverksamhet. Jag hyser den allra största respekt för alla människor som ställer upp på ideell basis för att göra vårt samhälle bättre.
Nu ska jag gå och lägga mig.

  Bless

    -jocke-

Ps. Alla barn och ungdomar i Marieholm med omnejd: "Jag älskar er!"

Israeldag i Hånger

Israels flagga

Idag var jag med på en dag i Hånger som handlade om Israel. Det är oerhört viktigt att tala om detta heta ämne. För det sprids så mycket lögner om landet och folket. Judarna har varit förföljda genom hela historien. Och flera allvarliga utrotningsförsök har gjorts.

Varför är det så här? Jag ska försöka svara mycket kortfattat.

När människa syndade och vände Gud ryggen i lustgården kunde inte längre Gud umgås med dem på samma sätt. Därför utväljer Gud ett folk som varje gång de syndar kan offra för att bli renade från synden. Folket behöver ett land för att Gud lovat att hans messias, Gud själv, skulle komma dit. Jesus föds in i det judiska släktet. Gud kunde bara födas bland ett renat folk. Han lever ut judendomen totalt och fullbordar alla de lagar som Gud hade gett till folket. När han sen hänger på korset och säger "Det är fullbordat" så är det verkligen det. Du och jag behöver inte leva ut judendomen, för det jorde Jesus fullständigt för oss. Utan genom att ta emot förlåtelse och rening från Jesus kan Gud ta emot oss. Nu kan vi umgås med Gud igen.
Varför har då inte judarna spelat ut sin roll?
När Jesus kommer tillbaka står det att han ska sätta sina fötter på oljeberget, befria Jerusalem och regera världen tillsammans med oss i tusen år. När han kommer till oljeberget står det dessutom att alla judar ska förstå vem han är ("se upp till honom de har genomstungit" som det står i Sakarja 12). Och de kommer då bli frälsta.
Läser du dessutom uppenbarelseboken står det om att de tolv stammarna kommer ha en central roll i det nya Jerusalem. 
 Så tack vare att det judiska folket aldrig har givit upp att vara just judar så kunde Jesus födas in i världen. Det fanns inget annat folk som var tillräckligt rent för att hysa Gud själv. Det är ju på sin plats att påpeka att det inte varit lätt för dem. Därför Gud har konsekvent tuktat dem mer än andra folk för att de skall bevara sin renhet.

Okej, detta var MYCKET kortfattat och naturligtvis fullt av brister. Men jag tror att det är ungefär såhär. Alltså Gud regerar från EVIGHET till EVIGHET. Gud har inte kommit in nångång efter vägen för att lägga sig i vårt liv. Utan så fort vi gick från honom startade hans räddningsplan för att du och jag ska kunna komma hem till Far i himlen igen.

  bless

    -jocke-

ps. jag orkade inte slå upp och kolla var alla bibelord, som förklarar det jag just skrev, står. Är det nån som avkräver mig på svar får jag väl försöka ta tag i det.

Nu har de rivit i två dagar

Jag har just kommit på att det är mycket smartare att göra olika inlägg om olika ämnen. Om jag framöver vill titta på bygget kan jag numera bara söka under denna nya kategori.

Lite förklaringar till bilderna:
 
Mellan de här båda rummen har tidigar inte suttit någon dörr i dörrposten. Den skulle bara varit i vägen. Men nu blir de en skjutdörr. Därav det, just nu, det väldigt stora hålet.

egentligen inga konstigheter. Mellan köket och sovrummet har tidigare varit en skjutdörr, och det kommer det fortsätta vara.

Mellan köket och hallen var det ju tidigare en trapp upp till vinden. Den var ju "inbyggd". Men nu sätter vi en vindslucka istället, vilket gör att man kan komma direkt från hallen in i köket. Där emellan blir också en skjutdörr. Har verkligen blivit förälskad i skjutdörrar. Det skåp som syns till höger om "gången" på den vänstra bilden kommer i framtiden öppnas från hallen.

När jag kom ner till huset ikväll så låg det en mycket snygg korkmatta utanför. Den har varit under den korkmatta som varit nu. Även den gamla diskbänken låg där.

 Detta kommer bli så bra. Kära ungdomar! Här ska vi ha fantastiskt roligt framöver.

  bless

    -jocke-

Om inte Herren bygger huset...

Ps 127:1 Om inte HERREN bygger huset är arbetarnas möda förgäves.

Okej, det är ju Christer Bäckrud mfl som bygger på mitt hus. (Nicklas Lundell är med och härjar där också, sen var Eke där och tittade hur vi skulle dra vatten osv.) Men om jag inte lämnar det hela i Jesu händer kan bygget inte bli till den välsignelse jag längtar efter.

Min längtan är att det huset ska få vara en plats där Jesus är Herre. Där det är lätt att be till Jesus och lätt att samtala om Jesus. Och självklart önskar jag att alla ska känna sig hemma där. Det har varit så roligt under höstterminen. För nästan varenda helg har det varit många ungdomar som kommit för att hänga hos mig. "Fika med häng" har vi haft många gånger. Ibland har vi tittat på film . Höjdpunkten var väl när vi klämde in 25 st i samma rum.

Imorrn ska vi på en mycket intressant Israeldag i Hånger. Jag är övertygad om att judarna är Guds utvalda folk, och att det faktum att de är tillbaka i sitt land efter nästan 2000 åt i förskingring är ett starkt profetiskt tecken att Jesus kommer mycket snart. Återkommer mer om det.
Imorrn är det möte med Vägföreningen i Marieholm. Jag blev förra året på nåt sätt ordförande där. Jag kan inte så mycket än. Men vi hjälps åt så det blir bra med det. Vi får väl se om jag blir återvald på årsmötet. Det är bl a det vi sak kika på imorrn.

  Bless

    -jocke-

Kör hårt Christer!

Nu har vi varit å tömt typ det sista. Det är bara kylskåpet kvar. Så nu är det upp till Christer Bäckrud att göra ett grymt jobb. Och hoppas det inte drar iväg allt för länge.


  bless

    -jocke-

Väldigt trött idag

Den som tittade noga på vilken tid jag skrev mitt förra inlägg inser nog att det var lite segt att stiga upp på möte idag. Men som alltid så kommer man ju upp om det är något man vill vara med på. Och för mig är det så här att jag vill gå på alla möten jag kan utav de vi har i vår församling. Annars missar man ju det Gud gör i församlingen. Och det vill inte jag.

Tack och lov lyckades jag hålla mig vaken under predikan. För det var mycket intressant. Det handlade om när Israels folk just vänt tillbaka till Jerusalem efter fångenskapen i babylon. Alltså det är så viktigt att förstå att vår tro är helt förankrad i historien. Platserna och kungarna som nämns i Bibeln kan man hitta på riktigt om man studerar lite historia. Och många platser finns ju för den delen kvar ännu idag.


Efter mötet hämtade jag några mer grejer i mitt hus. Snart ska vi tillbaka dit och plocka ut det sista. Skuva ner lite tavlor och hyllor och sånt.
Till middagen idag fick vi besök av våran underbara pastorsfamilj. Tack Jesus för att du kallade dem hit. 



  bless

    -jocke-

"Hemma igen"

Vänner!

Nu är jag tillbaka på det rum där jag tillbringat de flesta år av mitt liv. Av någon märklig anledning ligger det ett trägolv där nu så mamma tyckte det var tvunget att sätta "tassar" under alla möbler. Det är säkert bra. Sen säger de att de ska tapetsera om. Okej, tapeten kanske är lite sliten. Men kan det vara snyggare? Blott är flott fick jag lära mig när jag var liten.


Idag var vi som sagt på en ledardag i Vetlanda. De var fruktansvärt bra. Först var det Marie Hjälmarö som talade om hur Jesus gick tillväga när han undervisade. Han är ju onekligen den "läraren" som betytt mest för den här världen. Tänk att två och en halv timma, eller var det tre, kan gå så fort.
Sen delade vi upp oss. Jacob var den ende från oss som gick för att se hur man ska göra med när, var och hur våra barn ska döpa sig. Det var Camilla Liljenqvist från Värnamo som hade det.
Vi andra gick för att lära oss mer om hur man kan göra familjegudstjänster. Det var Sandra Josefsson från Taberg som berättade hur de gjorde där. Från att inte haft några alls för några år sedan har de nu en gång i månaden. Det var mycket inspirerande att lyssna till det hon hade att dela. Det var så genomtänkt. Just nu när inspirationen är på topp känns det som vi kommer sno nåt ur deras koncept till vår församling där den typen av gudstjänster för tillfället är lika med noll. Men det var väl det som var meningen med föreläsningen, att vi skulle "sno" alltså.
Efter detta var jag på ännu ett grymt bra möte i Sjöaryd. Lennart talade om Jesu återkomst. Intressant ämne verkligen. Tänk att Jesus en dag kommer för att hämta alla dem som valt att ge sitt liv till honom. Så skönt att ha  det att se fram mot.
Tittade du inte på melodifestivalen, kanske nån undrar? Alltså jag tycker det är jätteroligt. Men jag kände att det programmet får inte styra mig på lördagarna de närmsta veckorna. Och på nåt sätt så sörjer jag det inte alls. Har jag inget nästa lördag kommer jag säkert att titta.

  Bless

    -jocke-

Verkligen mitt i flytt


sovrummet i kaosköket är också nästan tomtsnart är det tomt

Dörren på vid gavelDet är egentligen inte ett dugg roligt att hålla på att packa ner sina grejer. Men vetskapen om att kunna packa upp dem i ett nyrenoverat hus om en månad eller två gör ju att man står ut. Lovisa, Matilda, Miriam och Jacob  var här ikväll och hjälpte mig. Oups, precis nu när jag skriver kom jag på att stora porten uppe på jobbet står på vid gavel. Det hade jag nog glömt om jag inte satt mig här för att skriva.Måste gå upp å stänga den strax.

Imorrn klocka kvart över åtta ska vi åka på en barn och ungdomsledardag i Vetlanda Pingstkyrka. Det ska bli väldigt roligt. Vi är sex stycken här ifrån. Rebecca N, Lewi F, Jacob F, Lovisa K, Sara K och jag. Men det är ju lite tidigt så det är väl dags att knyta sig.
181079-8Förövrigt så var jag på möte ikväll i Sjöaryds missionshus. En herre vid namn Lennart Björk är där och talar hela helgen. Har har varit lärare och rektor bl a på Viebäck. Har är väldigt intressant att lyssna på. Har mycket att ge. Även för en sån som mig som varit med på vägen ett tag får ut väldigt mycket av att lyssna på honom. Sen att han är kung på piano också gör ju inte saken sämre.

Bless

-jocke-

Hur tänkte Gud egentligen

Måste säga att det var väldigt kul och väldigt oväntat att få kommentarer redan efter första inlägget. Men jag ska försöka att beskriva lite kortfattat hur jag tror.

Jag tror att Gud inspirerat människor att skriva de böcker som är samlade i bibeln (2 Tim 3:16 Hela  skriften är utandad av Gud...). Alltså är det framför allt där vi ska söka om vi ska förstå och lära känna Gud.

"I begynnelsen skapade Gud..." Varför gjorde han det? Ska jag vara helt ärlig har jag inget bra svar på det. Men det är helt klart INTE för att han behöver någon att älska. Det skulle ju för det första vara rätt egoistiskt och för det andra är Gud i sig själv kärlek. (1 Joh 4:8) Alltså i den treenige guden råder konstant kärlek. De älskar varandra och har egentligen inget personligt behov av någon annan. Kanske ville Gud dela med sig av kärleken och därför skapar han?

Hur som helst skapar Gud människan och älskar människan. Han umgås personligt med Adam. Det står beskrivet att han kommer och GÅR genom lustgården. Jag tolkar det som att Gud och Adam umgås på tu man hand som vem som helst. Gud och Människa i en fullständigt ren och okomplicerad relation. Vidare står det att Gud förde fram djuren, ett efter ett, till Adam och ber honom sätta namn på dem. Han skapar en kvinna för att de tillsammans ska vara en avbild på Gud. Han ger dem uppdraget att förvalta jorden.

Allt är i harmoni. Djuren umgås med varandra. Björn, får, varg, hare osv. I lustgården var alla vegetarianer. Jag har hört foskare som sagt att rovdjur egentligen inte alls måste äta kött, utan mycket väl skulle kunna leva på "grönt".

Det är först när människan bryter mot Guds ordning och äter av frukten på "kunskapens träd på gott och ont" som harmonin bryts. Hela skapelsen blir besmittad av synden och Gud kunde inte längre umgås med den på samma sätt som tidigare. 

Vad jag tror är att himlen kommer bli något åt lustgårdshållet. Alltså total harmoni. En kontrast mot vår värld idag som är svår att föreställa sig. I Jesaja 11 kan man läsa en profetia som syftar på Jesus och vad som ska hända när hans fredsrike är fullbordat. Det står bland annat om att "Vargar ska bo tillsammans med lamm..." och om spädbarn som ska leka vid huggormens hål. Det kallar jag harmoni. 

Alla försök att förklara hur Gud tänkte, och tänker haltar naturligtvis. Man får ju inte glömma att Gud är Gud, och jag är människa. Men typ så här tror jag i alla fall. Och genom det Jesus gjode på Golgata så blir vår relation med Gud upprättad igen. Och vi får ett paradis att se fram mot. Uppdraget är att berätta om det så att så många som möjligt får chansen att följa med. Det är Guds vilja!

  Bless

    -jocke-

Nu har nerpackningnen börjat

flyttlåda

I helgen flyttar jag hem till mina förädrar. Tillbaka till mitt pojkrum. Detta är ju dock av högst tillfällig art. Och det beror på att stugan jag bor i ska totalrenoveras. Nytt kök, nytt golv i hela stället (utom toa), nya fönster osv.
Igår plockade jag ner mina album från "Tintins äventyrsklubb". Det var nog inte så smart att fylla en jättestor flyttkartong med dem. Det blev rejält tungt. Ska försöka packa smartare framöver.
Snart ska jag packa ner styvt 300 Kalle Pocket. Det känns lite vemodigt, även om även detta är tillfälligt. De ska ju liksom inte ligga i en kartong. De ska ju vara framme och synas.

  Bless

    -jocke-

Även jag en bloggare

Okej, nu är även jag en bloggare. Vad är då mitt syfte med bloggen. Jag gör den för den som vill läsa mina tankar. Gärna kommentera också. Mycket kommer väl handla om min tjänst i Åsenhöga/Marieholm Filadelfia. För det är ju till den församlingen jag gett mitt liv.

Allt jag vill är att människor, inte minst ungdomar, i vår bygd ska förstå hur Gud en gång tänkte. Att männsikan valde en annan väg. Men att Jesus kom för att ta itu med synden som skiljer varje människa från Gud så vägen till Far i himlen blir öppen igen. Att det bara är att be Jesus om syndernas förlåtelse,  omvända sig från sitt gamla liv och ta emot Jesus in i sitt eget liv. Då säger bibeln att vi blir Guds barn. Det är stort på nåt sätt.

Joh 1:12 Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn.

Alltså Gud är ursprunget. Vi kommer från Gud. Vi fanns inte först och sen kom Gud och ville lägga sig i. Utan Gud har tänkt något från början. Och det blir bara med det utgångsläget som Guds rike blir förståligt.

Min bekännelse är att jag verkligen tror att det är så här. Ibland kan man verkligen bli frustrerad när andra inte förstår. För är detta med Jesus, Bibeln och Gud sant (vilket jag alltså tror) gör det ju att mitt liv här på jorden hamnar i ett helt annat perspektiv. Det är därför många kristna kan upplevas "fanatiska" mellan varven. Men om man förstår att jag verkligen tror, endast då kan man förstå mina val i livet.

Okej, jag ska inte skriva allt idag. Mycket nöje!

  bless

    -jocke-